Gå videre til innhold
Velg en ladestasjon å lade fra, ikke stikkontakt. Foto: DEFA AS
Velg en ladestasjon å lade fra, ikke stikkontakt. Foto: DEFA AS

Nyhet -

Lader du elbilen din i en vanlig stikkontakt hjemme, risikerer du trøbbel.

Sju av 10 elbileiere sverger til stikkontakten når de lader bilen hjemme. Mange er ikke klar over at en vanlig stikkontakt ikke er bygd for å overføre de strømmengdene dagens elbiler krever. 

Sotdannelse på stikkontakten er et synlig tegn på at noe er galt.

– Dessverre tror jeg mange elbileiere ikke sjekker strømtilkoblingen jevnlig. Varmgang fører til at plasten i kontakten forringes og blir sprø. I verste fall kan det bli kortslutning og lysbue som fører til brannfare, sier Geir Bjørnstad i elektrofirmaet DEFA AS.

Bjørnstads råd er å kutte ut lading fra stikkontakt og heller investere i en hjemmelader. Den inneholder sikkerhetsutstyr som overvåker ladingen og kutter strømforsyningen dersom noe er galt. Feil kan oppstå i bilens elektronikk, i batteriet, eller i boligens sikringsskap.

– Ladeboksen overvåker ladeprosessen og sikrer rask og sikker lading. Den er vel verd prisen. Laderen forbinder tross alt det dyreste og nest dyreste til folk flest; hjemmet vårt og bilen. Med en god lader, kan man sove godt om natten, sier Bjørnstad.

Velg anerkjent leverandør

Som elbileier, må du også forsikre deg om at elbilladeren du kjøper, holder mål. Utvalget av elbilladere har tatt seg kraftig opp, etter hver som elbilene er i ferd med å innta Norge. Ikke alle laderne har de viktige sikkerhetsfunksjonene innebygd, og mange av de billigste vil være ute av markedet i løpet av få år.

Bjørnstad hører ofte folk si at de billigste på markedet må være greit nok. Laderen skal jo bare lade.

– Slik er det dessverre ikke. Det selges billige ladere i dag som mangler grunnleggende sikkerhetsfunksjoner og som egentlig er ulovlig å selge. For eksempel mangler de fysisk sperre mot å trekke ut kontakten under lading. Det kan føre til gnistregn eller lysbue. En god lader har en liten elektromotor som holder ladekontakten på plass så lenge det overføres strøm, sier Bjørnstad.

Det kan være lurt å sjekke internasjonale tester, f.eks fra ADAK, som rangerer ladere etter sikkerhet, brukervennlighet og kvalitet. Ifølge Bjørnstad, kan man også forhøre seg med fagfolk:

– Ikke kjøp lader på egenhånd. Kontakt heller en autorisert installatør som tar ansvar for hele installasjonen og monterer en lader som gjør at du kan sove trygt om natta. Det er en billig investering.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

 Stein V. Fossner

Stein V. Fossner

Pressekontakt Administrerende direktør + 47 97 60 40 40

Relatert innhold

Norges største elektriker-kjede

EL-PROFFEN er Norges største elektrikerkjede med over 5000 elektrikere som er stasjonert over hele landet. Med et høyt fokus på kvalitet, pålitelighet og innovative løsninger utfører vi elektroarbeid innen alle fagfelt for både privat og næring. Vi gir deg tips og råd knyttet til blant annet belysning, energisparing og sikkerhet.

EL-PROFFEN
Juraveien 4
4656 Hamresanden
Norge